ankieta

Wybrane czynniki a masa urodzeniowa niemowląt

Jak często w czasie ciąży spożywała Pani:
proszę zaznaczyć jedną odpowiedź w każdym wierszu
Nigdy lub prawie nigdyRaz w miesiącu lub rzadziejKilka razy w miesiącuKilka razy w tygodniuCodziennieKilka razy dziennie
Mleko i napoje mleczne (mleko, jogurty, kefiry, maślanki)
Sery twarogowe (twarogi, mozzarella, serki twarogowe ziarniste)
Inne sery (żółte, pleśniowe, topione, do smarowania)
Jaja i potrawy z jaj (jaja na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica, omlet, pasta jajeczna)
Pieczywo razowe (ciemne)
Pieczywo rafinowane (jasne)
Kasze gruboziarniste (gryczana, pęczak), ryż brązowy, makaron razowy
Kasze drobnoziarniste (manna, jęczmienna), ryż biały, makaron jasny
Płatki zbożowe (owsiane, jaglane, żytnie, orkiszowe, ryżowe)
Płatki śniadaniowe (kukurydziane, musli, czekoladowe)
Oleje
Masło
Margaryny
Śmietany i śmietanki
Nigdy lub prawie nigdyRaz w miesiącu lub rzadziejKilka razy w miesiącuKilka razy w tygodniuCodziennieKilka razy dziennie
Inne tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina)
Majonezy i sosy sałatkowe
Mięso czerwone (wieprzowe, wołowe, cielęce, baranie)
Mięso drobiowe (kurczak, kura, kaczka, gęś, indyk), królik
Dziczyzna (dzik, sarna)
Ryby chude (mintaj, dorsz, pstrąg, okoń, tuńczyk)
Ryby tłuste (łosoś, śledź, makrela, karp)
Wędliny wysokogatunkowe (polędwice, szynki)
Wyroby wędliniarskie (mielonki, salcesony, pasztety)
Kiełbasy, kabanosy, parówki, kaszanki
Podroby (wątroba, nerki)
Warzywa kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż)
Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, burak)
Ziemniaki
Warzywa zielone liściaste (sałaty, szpinak, cykoria, seler naciowy, natka pietruszki)
Nigdy lub prawie nigdyRaz w miesiącu lub rzadziejKilka razy w miesiącuKilka razy w tygodniuCodziennieKilka razy dziennie
Pozostałe warzywa (pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, cukinia, dynia, fasolka szparagowa)
Nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca, bób)
Orzechy i ziarna
Awokado
Owoce pestkowe (czereśnie, wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, winogrona)
Owoce jagodowe (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki, jeżyny)
Owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty)
Owoce tropikalne (kiwi, ananas, mango, arbuz, melon)
Pozostałe owoce (jabłka, gruszki, banany)
Owoce suszone (rodzynki, morele, śliwki, figi)
Przetwory owocowe (dżemy, marmolady, powidła, kompoty)
Cukier i miód
Czekolady i wyroby czekoladowe
Inne słodycze (cukierki nie czekoladowe, ciastka, ciasta, torty, lody, budynie, kisiele)
Słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy)
Nigdy lub prawie nigdyRaz w miesiącu lub rzadziejKilka razy w miesiącuKilka razy w tygodniuCodziennieKilka razy dziennie
Woda naturalna
Soki owocowe i warzywne
Napoje słodzone (wody smakowe, napoje owocowe, cola, napoje gazowane)
Napoje energetyzujące
Piwo
Wino
Wódki i inne alkohole wysokoprocentowe