Szanowne Panie,
jestem studentką II roku studiów magisterskich kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie poniższej ankiety. Zawiera ona pytania dotyczące okresu ciąży - m. in. żywienia, suplementacji, stosowania używek. Niniejszy kwestionariusz skierowany jest do kobiet, które urodziły dziecko mniej niż 6 miesięcy temu. Ankieta jest anonimowa, a jej wyniki posłużą wyłącznie do celów naukowych.
Dziękuję za czas poświęcony na wypełnienie ankiety. W razie zainteresowania wynikami pracy proszę o kontakt.
Martyna Radecka
Nigdy lub prawie nigdy | Raz w miesiącu lub rzadziej | Kilka razy w miesiącu | Kilka razy w tygodniu | Codziennie | Kilka razy dziennie | |
Mleko i napoje mleczne (mleko, jogurty, kefiry, maślanki) | ||||||
Sery twarogowe (twarogi, mozzarella, serki twarogowe ziarniste) | ||||||
Inne sery (żółte, pleśniowe, topione, do smarowania) | ||||||
Jaja i potrawy z jaj (jaja na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica, omlet, pasta jajeczna) | ||||||
Pieczywo razowe (ciemne) | ||||||
Pieczywo rafinowane (jasne) | ||||||
Kasze gruboziarniste (gryczana, pęczak), ryż brązowy, makaron razowy | ||||||
Kasze drobnoziarniste (manna, jęczmienna), ryż biały, makaron jasny | ||||||
Płatki zbożowe (owsiane, jaglane, żytnie, orkiszowe, ryżowe) | ||||||
Płatki śniadaniowe (kukurydziane, musli, czekoladowe) | ||||||
Oleje | ||||||
Masło | ||||||
Margaryny | ||||||
Śmietany i śmietanki | ||||||
Nigdy lub prawie nigdy | Raz w miesiącu lub rzadziej | Kilka razy w miesiącu | Kilka razy w tygodniu | Codziennie | Kilka razy dziennie | |
Inne tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina) | ||||||
Majonezy i sosy sałatkowe | ||||||
Mięso czerwone (wieprzowe, wołowe, cielęce, baranie) | ||||||
Mięso drobiowe (kurczak, kura, kaczka, gęś, indyk), królik | ||||||
Dziczyzna (dzik, sarna) | ||||||
Ryby chude (mintaj, dorsz, pstrąg, okoń, tuńczyk) | ||||||
Ryby tłuste (łosoś, śledź, makrela, karp) | ||||||
Wędliny wysokogatunkowe (polędwice, szynki) | ||||||
Wyroby wędliniarskie (mielonki, salcesony, pasztety) | ||||||
Kiełbasy, kabanosy, parówki, kaszanki | ||||||
Podroby (wątroba, nerki) | ||||||
Warzywa kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż) | ||||||
Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, burak) | ||||||
Ziemniaki | ||||||
Warzywa zielone liściaste (sałaty, szpinak, cykoria, seler naciowy, natka pietruszki) | ||||||
Nigdy lub prawie nigdy | Raz w miesiącu lub rzadziej | Kilka razy w miesiącu | Kilka razy w tygodniu | Codziennie | Kilka razy dziennie | |
Pozostałe warzywa (pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, cukinia, dynia, fasolka szparagowa) | ||||||
Nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca, bób) | ||||||
Orzechy i ziarna | ||||||
Awokado | ||||||
Owoce pestkowe (czereśnie, wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, winogrona) | ||||||
Owoce jagodowe (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki, jeżyny) | ||||||
Owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty) | ||||||
Owoce tropikalne (kiwi, ananas, mango, arbuz, melon) | ||||||
Pozostałe owoce (jabłka, gruszki, banany) | ||||||
Owoce suszone (rodzynki, morele, śliwki, figi) | ||||||
Przetwory owocowe (dżemy, marmolady, powidła, kompoty) | ||||||
Cukier i miód | ||||||
Czekolady i wyroby czekoladowe | ||||||
Inne słodycze (cukierki nie czekoladowe, ciastka, ciasta, torty, lody, budynie, kisiele) | ||||||
Słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) | ||||||
Nigdy lub prawie nigdy | Raz w miesiącu lub rzadziej | Kilka razy w miesiącu | Kilka razy w tygodniu | Codziennie | Kilka razy dziennie | |
Woda naturalna | ||||||
Soki owocowe i warzywne | ||||||
Napoje słodzone (wody smakowe, napoje owocowe, cola, napoje gazowane) | ||||||
Napoje energetyzujące | ||||||
Piwo | ||||||
Wino | ||||||
Wódki i inne alkohole wysokoprocentowe |